Loading...
به فروشگاه اینترنتی سوپرمیوه خوش آمدید
مهمان! - ورود

نقش زنان خانه دار در حفظ سلامت جامعه

0

 (سرفصل سبک زندگی سالم )

فرآیند صنعتی شدن و شهر نشینی در کنار مزایای متعارف خود، معایب نامتعارف بسیاری نیز داشته است. بسیاری از این معایب که امروزه کم کم عواقب خود را آشکار نموده است در آغاز بطور رسمی ناشناخته بود یا اصولا جدی گرفته نمی شد. منهای فراموش شدن و حتی به تمسخر گرفته شدن این دستورالعمل زیبا و جدی که : « پول آسایش می آورد... اما آرامش نمی آورد» ، ولع تجمل گرائی در جامعه در حال گذار ما بقدری تحریک شد که بسیاری از اصول و مبانی پذیرفته شده در کشورهای غربی و صنعتی شده را هم زیر پا گذاشتیم و از آنها در صنعتی شدن کور و پوچ سبقت گرفتیم .

عواقب این سرعت بیش از حد هم چیزی جز خارج شدن از جاده اعتدال و مسامحه در حوزه فرهنگ پیشگیری و سبک زندگی نبود. نتیجه این افراط هم آسیب های گسترده و گاها جبران ناپذیری بود که به منابع مادی و معنوی کشور وارد شد. نمونه کوچک این آسیب ها، شیوع گسترده ناهنجاری های جسمی و روانی در حوزه سلامت و بهداشت بود. بیماری های روزافزون و عجیب و غریبی که لحظه به لحظه یکان یکان اطرافیان و دوستان و آشنایان ما را در کام خویش فرو می برد تنها نتیجه غفلتی است که از سرعت بیشتر برای مصرف بیشتر سرچشمه می گیرد. ما جمله « هرچیزی فرهنگ می خواد» را ساده گرفتیم و با رویی گشاده و لبانی خندان و درب هایی باز اجازه ورود هر تغییری را به زندگی هایمان دادیم و حالا گرفتار میهمانان خوانده اما ناشناخته ای هستیم که در مبانی فکری و رفتاری ما جاخوش کرده اند و به راحتی بیرون نمی روند.

بی شک و طبق آنچه که تجربه کرده ایم و منطق و عقل نشان داده است برای خلاصی از چنگال این هیولا چاره ای جز بیداری در پرتو دانش و تجربه و آگاهی نداریم . در واقع و در یک کلام می توان گفت که آنچه ما را به این وضع و حال انداخته چیزی جز جهل و نادانی و ناآگاهی نیست . بی شک اگر ما بدانیم که علت هر چیزی چیست –اگر بخواهیم – می توانیم آن را برطرف نموده یا از بروز معلول آن جلوگیری کنیم . نکته بسیار جالب هم آنجاست که اکثر ما کلیات بسیاری از مسائل ضروری را می دانیم اما باید این را هم بدانیم که این کلیات اصلا کافی نیست . آنچه که ما امروز با آن درگیری داریم جزئیات بی شماری است که در نهایت خود، برآیند اصلی را تعیین می کنند. این جزئیات هستند که به ما نحوه عملیاتی کردن کلیاتی را که می دانیم می آموزند.

در همین راستا برخی نکات ظریف و مفیدی که رعایت آنها اثرات مهمی بر سلامت ما ، خانواده ما، جامعه ما و در نهایت نوع بشر و محیط زیست وی دارند را طی سلسله مقالاتی بیان می دارم باشد که مورد توجه و استفاده شما قرار گیرند :

زنان و شستشوی سبزیجات و تره بار

ما ایرانیان گرچه مطابق استانداردهای جهانی میوه مصرف نمی کنیم اما روزانه مقادیر قابل توجهی سبزی مصرف می کنیم. بخش اعظم این سبزی ها که به سه طریق اصلی خام و پخته و سرخ کرده استفاده می شوند هنوز هم طبق فرهنگ رایج جامعه، بدون فرآوری و بصورت مستقیم از مزرعه به خانه ها می روند. در خانه سبزی ها را مطابق میل و برنامه مصرف آنها از ریشه و برگ های زرد و علف های هرز پاک کرده و سپس به شستشوی آن اقدام می کنند و پس از آبکشی و آبگیری به استفاده یا فرآوری آن اقدام می نمایند. سبزی هایی که تازه مصرف می شوند به یخچال و سبزی هایی که پخته یا سرخ خواهند شد نیز خرد شده و اقدامات موردنظر روی آنها اعمال خواهد شد.

طبق روال و سنت جاری همه این مراحل در گذشته به همین ترتیب و تنها با آب لوله کشی تصفیه شده صورت می گرفت اما امروزه ابداعات و ابتکارات جدیدی در فرآیند شستشو به عمل آمده است . این ابداعات شامل استفاده از انواع مواد ضدعفونی کننده (گندزدا) و انواع محلول های شوینده مثل مایع ظرفشوئی در مرحله شستشوی سبزی می باشد.

استفاده از در جلوگیری از عفونت های دستگاه گوارش و برخی بیماری های عفونی حاد بسیار موثر بوده و هست اما از آنجاکه در مورد شیوه صحیح کاربرد این مواد آموزشی صورت نگرفته است آنها اغلب نادرست استفاده می شوند و شکی نیست که بکارگیری ناصحیح این مواد و محلول ها هرچند ممکن است در کوتاه مدت بهداشت دستگاه گوارش و بدن را حفظ نماید اما در بلند مدت عواقب وخیم و غیرقابل جبرانی بر سلامت سیستم های حیاتی بدن ما خواهند گذاشت مگر آنکه به نکات زیر توجه کنیم.

الف-سبزی های تازه گیاهان جانداری هستند که به فعالیت های حیاتی خود حتی مدتها پس از چیده شدن از مزرعه ادامه می دهند. این سبزی ها در جذب مواد محلول در آب بسیار سریعتر و بیشتر از زمانی که به ریشه متصل هستند عمل می کنند چرا که ریشه دارای مکانیسم های ویژه ای است که جذب مواد را بصورت انتخابی و گزینش شده انجام می دهد و حتی در مقابل برخی مواد مضر بصورت یک فیلتر زیستی عمل می نماید و در حفظ سلامت گیاه و ثانویه به آن بدن ما تاثیر بسزائی دارد.

ب-از آنجائیکه سبزی ها حتی پس از چیده شدن از مزرعه کماکان عمل تنفس را انجام داده و سلول ها عمل سوخت و ساز را ادامه می دهند( نشانه آن عرق کردن کیسه محتوی سبزی در داخل یخچال است)، از زمان برداشت تا رسیدن به دست مصرف کننده ، مقادیر قابل توجهی از آب خود را از دست می دهند. در نتیجه فشار اسمزی داخل سلو ل ها بالا رفته و تمایل آنها به جذب آب بشدت افزایش می یابد.

ج-اکنون اگر این گیاه پژمرده و بدون ریشه را داخل ظرفی که محتوی آب خالص است قرار دهیم بطور خودکار مقادیر زیادی آب را از طریق آوندها بدرون خود می کشد و شاداب و سرحال می شود. حال اگر مقادیری مایع ظرفشوئی یا مایع ضدعفونی کننده (با هر غلظتی) به این آب اضافه کنیم ، گیاه بی خبر از همه جا همزمان با جذب آب فراوان مقادیر قابل توجهی از ماده را هم بدرون سلول های خود می مکد. این غول ظاهرا بی خطر از این پس وارد چرخه غذائی ما شده و پنهانی شروع به اثرگذاری بر سلول های بی گناه بدن ما می کند.

د-این مواد که خودشان مخلوط بی شاخ و دمی از مواد شیمیایی و بیوشیمیایی فعال هستند می توانند بدون تغییر (در زمانی که سبزی خام مصرف می شود) و یا با تغییراتی به نسبت مضر ( مثل زمانی که بصورت آب پز و یا در کنار سایر مواد پخته می شود ) و یا با افزایش غلظت حجمی (مثل زمانی که سبزی خشک شده و سپس استفاده میشود ) و یا با تغییرات خیلی خطرناک و شدید (مثل زمانی که سبزی در روغن داغ سرخ می شود) به بدن ما برسند. تصور اینکه این مواد در کنار باقیمانده سموم آفت کش و سموم علف کش و کودهای شیمیایی نیتراته و فسفاته و آهن چه بمب وحشتناک و بیماری زائی برای سلول هایمان تدارک می بینند کار چندان سختی نیست ! چون نتیجه آن را در اطرافیانمان که مبتلا به انواع و اقسام سرطان ها و بیماری های عجیب و غریب هستند به وفور مشاهده می کنیم.

پس چه کار کنید ؟؟؟ بسیار بسیار ساده است :

ابتدا به مدت ده دقیقه سبزی های نازنین و پژمرده را پس از پاک و پیراسته کردن داخل تشتی از آب خالص (تصفیه شده) قرار دهید. در این ده دقیقه سبزی ازطریق آوندها و روزنه های خود مقادیری آب خالص جذب می کند و کمی سرحال می شود.

سپس مجددا مرحله قبل را تکرار می کنیم تا سبزی ها بتوانند به هر مقدار که تمایل دارند آب خالص و سالم نوش جان کنند. در طی این مدت سبزی ها را دو تا سه  بار زیر و رو میکنیم تا بقیه خاک و گل آنها نیز فرو بریزد. پس از پنج تا ده دقیقه سبزی ها کاملا شاداب و تر و تازه شده اند و دیگر نشانی از پژمردگی در آنان نمی بینید.

حالا که سبزی ها دیگر آبی جذب نمی کنند داخل تشت یک محلول بسیار بسیار رقیق (بسته به توضیحات مندرج بر روی بسته بندی ماده مزبور) از ضد عفونی کننده تهیه کرده و سپس سبزی ها را داخل آن بریزید و زیر و رو کنید و حداکثر پس از دو دقیقه سبزی ها را از سر آب گرفته و آب باقیمانده را خالی کنید.

اکنون به نظر سبزی های شما ضدعفونی و آماده مصرف هستند اما بوی نامطبوع ماده گندزدا بی شک اشتهای شما را کور خواهد کرد. این بو که خود نشانه باقی ماندن مقادیری از ماده مزبور روی سبزیجاتی است که می خواهید بخورید باید کامل از بین برود. شما می توانید اینکار را از طریق شستشو و آبکشی چندباره با آب خالص انجام دهید اما راه حل بصرفه تر ( از نظر مصرف آب) این است که یک محلول بسیار بسیار رقیق از مایع دستشوئی (و نه ظرفشوئی) تهیه کنید و سبزی های خود را پس از گندزدائی با آن به مدت یک دقیقه شسته و سپس آبکشی نمائید.

این روش یک مزیت جالب اقتصادی نیز دارد: وجود ناخالصی های شیمیائی در آب موجود در آوندهای سبزی باعث سرعت فساد و پوسیدگی و زرد شدن سبزیجات می شود حال آنکه در این روش چون چیزی جز آب خالص به درون گیاه وارد نمی شود سرعت پوسیدگی و زردشدن گیاه کاهش یافته و سبزی مدت زمان بیشتری در یخچال شما سالم و زنده و قابل استفاده می ماند.

نکته مهم دیگر آنکه اگر قرار نیست سبزی را خام مصرف کنید نیازی به گندزدائی و ضدعفونی کردن آن نیست چون خود پختن یا سرخ کردن ( و حتی به نسبتی منجمدکردن) هرگونه آلودگی میکروبی یا ویروسی را از بین می برد.

نکته دیگر آنکه در مورد سبزیجاتی مثل کلم و کرفس و کاهو بهتر است که ابتدا سبزی را کامل شسته و سپس نسبت به خرد کردن یا سرخ کردن و پختن آن اقدام نمائید. اینکار باعث می شود که سبزی کمتر آب گرفته و با زمان و هزینه کمتری آماده مصرف شود.     

 در آخر اگر میتوانید آب های باقیمانده از سری اول و دوم شستشو را دور نریخته و جهت آبیاری باغچه و گلدانهای منزل از آن استفاده کنید چرا که ضمن پیشگیری از هدرروی منابع آبی، سرشار از کود و دیگر مواد مغذی برای گیاهان بوده و خاک باغچه شما را تقویت می نماید. 

مولف : امیرحسین آل داود

بهار 1393     

 

نظرات
    ارسال نظر
    • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
    • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
    • - لطفا فارسی بنویسید.
    • - میخواهید عکس خودتان کنار نظرتان باشد؟ به gravatar.com بروید و عکستان را اضافه کنید.
    • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد

    مشاوره، آموزش، طراحی و ساخت فروشگاه اینترنتی